Sûnenz
Gezond en vitaal ouder worden
bij Sûnenz
dansend ouder echtpaar sunenz

Wereldmaaltijd: thema Zimbabwe

Iedere eerste maandag van de maand wordt bij Restaurant Sûnenz een wereldmaaltijd georganiseerd in samenwerking met de Wereldwinkel Drachten. 

 

Voor maar € 10,- (exclusief drankjes) kunt u genieten van een (h)eerlijk driegangen menu door onze kok samengesteld. Iedere keer is een ander land het thema en de gerechten zijn hierop gebaseerd. Ingrediënten zijn zoveel mogelijk biologisch en fairtrade. Dit keer is het thema Zimbabwe.

 

In de maand juli reizen we naar Oost Afrika, naar Zimbabwe het voormalige Rhodesie. Tot 1980 was het land een Britse kolonie. Dat is te merken aan de taal én aan de vele hoeveelheden thee die gedronken wordt. Toeristisch is dit land bekend door de Victoriawatervallen. Het land is politiek gezien een dictatuur, zucht al jaren onder het bewind van Mugabe die vooral de blanke boeren verjoeg.

 

 

Zimbabwe betekent “Huis van steen” en waarschijnlijk is deze naam ontstaan omdat een vroegere koning niet in een huis van hout woonde maar voor zichzelf een woning van stenen liet maken.

De bevolking is arm; toeristen ervaren veel vriendelijkheid. Het eten bestaat uit maispap ( sadza), groenten en vlees.

 

 

 

In de wereldwinkels verkoopt men al vele jaren beelden van serpentijnsteen. Deze steensoort wordt dicht aan de oppervlakte gevonden en door kunstenaars uitgehakt tot mooie symbolische vormen. De vrouwen schuren een gevormd beeld maar liefst 8 keer om ze daarna met speciale was te behandelen. Door de verkoop van deze beelden aan wereldwinkels is de levensstandaard voor een aantal Zimbabwanen hoger geworden met mogelijkheden tot onderwijs voor hun kinderen.

 

Opgeven kan t/m de vrijdag voorafgaand aan de eerste maandag van de maand bij de Wereldwinkel Drachten. Telefonisch: 0512 – 53 21 44 of per mail: info@wereldwinkeldrachten.nl 

Schuif aan tafel bij de Wereld in Sûnenz om 17:30 uur.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.