Over Sûnenz
Sûnenz is hét centrum
om gezond en vitaal ouder te worden
dansend ouder echtpaar sunenz

Wereldmaaltijd - Zuid-Afrika

4-9-2017 17:30 tot 21:00

 

Zuid-Afrika: Land van wildparken, Nelson Mandela, ANC en ‘braai”.

 

Zuid-Afrika heeft een geschiedenis van duizenden  jaren. Er werden voorwerpen van mensen uit het stenen tijdperk gevonden. Evenzo heeft het land een geschiedenis van kolonisatie. Want, schepen die het in de 16e, 17e waagden om de Kaap te varen (Vasco di Gama, schepen van onze VOC) vonden een land overvloedig aan vruchten, vlees, vis en mineralen.

 

Zo kwamen er bewoners die de zwarte bevolking overheersten in welstand en taal. Men sprak Nederlands ( de Boeren), Engels en Afrikaans.

 

Door vermenging van talen kwam het typische Afrikaans, een taal die voor ons misschien kinderlijk aandoet: ‘ ons gaan braai” ( wij zullen gaan barbequen)  en drinken thee van takkies ( rooibosthee)

 

Grote steden zijn Pretoria, Kaapstad en Johannesburg met als ‘bijsteden” de townships.

 

                 

Het is een land rijk aan delfstoffen: goud, zilver, chroom. Het laat zich raden dat dat ‘superieure’ blanken aantrok die de zwarte bevolking uitbuitten. De opstand in Sharpville (1961) vertelt dat de zwarte bevolking zelf in opstand kwam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nelson Mandela, die lang gevangen zat op Robbeneiland en bij vrijlating pleitte voor vergeving en verzoening, zorgde voor een goede tijd voor de verschillende bevolkingsgroepen.

 

  

Braai..

 

Alle ingrediënten voor een goede barbeque zijn in een land als Zuid-Afrika aanwezig. Vlees en vis… men zegt beesvlees en seekos, fruit, wijn (Stellenbosch)  én potbrood van o.a. maismeel zijn naast slaai en takkiesthee heel geschikt om de prachtige zonsondergangen met een goede maagvulling en in aangenaam gezelschap te aanschouwen.

 

Tijdens de Wereldmaaltijd van 4 september zullen er Zuid-Afrikaanse gerechten opgediend worden, is er keuze in drankjes én zal er zeker aangenaam gezelschap zijn. En, omdat u tot wel 2 x uw bord kunt bijvullen, zal het beslist geen ‘peusselhappie’ worden.

 

Namens Sunenz en de Wereldwinkel.

 

Opgeven kan t/m de vrijdag voorafgaand aan de eerste maandag van de maand bij de Wereldwinkel Drachten. Telefonisch: 0512 – 53 21 44 of per mail: info@wereldwinkeldrachten.nl 

Schuif aan tafel bij de Wereld in Sûnenz om 17:30 uur.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.