Over Sûnenz
Sûnenz is hét centrum
om gezond en vitaal ouder te worden
dansend ouder echtpaar sunenz

De Spil brengt ouderen en buurt bij elkaar

In het project de Spil wordt dat de kracht van de buurt ingezet  zodat ouderen in de wijk de Bouwen langer zelfstandig kunnen blijven wonen; dat is het project De Spil.  Klaske Siersema en Jeannette Bergsma (M.O.S.) van het project de Spil brengen ouderen en buurtgenoten en vraag en aanbod met elkaar in contact.

 

De Spil brengt helpende handen en ouderen met elkaar in contact

Ouderen uit de wijk de Bouwen,  die met een beetje hulp langer en plezieriger zelfstandig willen wonen, kunnen contact opnemen met de Spil; Klaske of Jeannette. Zij inventariseren waar behoefte aan is, bijvoorbeeld een wandeling maken, boodschappen doen of koffie drinken bijvoorbeeld. Vervolgens gaat de Spil op zoek naar helpende handen in het netwerk van de buurt; mensen die het prettig vinden om zo nu en dan iemand te helpen om zo een steentje bij te dragen aan de maatschappij.

 

Een sterker buurtnetwerk

Er zijn genoeg mensen te vinden die wel iets voor een ander willen doen. Het is voor hen soms lastig om diensten aan te bieden. Want aan wie? En hoe? De Spil kent de buurt goed en kan hen in contact brengen met de mensen die de hulp het hardst nodig hebben. Zo wordt de kracht van de buurt optimaal ingezet en wordt het buurtnetwerk alleen maar sterker. De Spil houdt ouderen ook op de hoogte van geschikte activiteiten in de buurt en kan waar nodig doorverwijzen naar de formele zorg. De Spil werkt samen met o.a. de wijkverpleegkundigen van ZuidOostZorg en Thuiszorg Friese Wouden.

 

Opstap dagen

Met elkaar op stap in de wijk. De spil organiseert in het najaar van  2015 opstapdagen. Op deze dagen kunnen bewoners uit de wijk de Bouwen op stap in de wijk. Er worden excursies georganiseerd naar verschillende instellingen/bedrijven in de wijk, zoals Sunenz, Warrenhove of de Bibliotheek. Zo leren de deelnemers elkaar beter kennen en de mogelijkheden van de wijk. Belangstellenden kunnen die bij Klaske of Jeannette aangeven.

 

Naar voorbeeld in Rotterdam

De Spil, Even buurten ging eerder in Rotterdam van start. Het project is daar een groot succes. Dat was de reden voor CMO Groningen, ZuidOostZorg en M.O.S. om  subsidie aan te vragen bij ZonMW. De Spil/Even buurten Noord-Nederland is op drie locaties in de provincie Groningen en Friesland van start gegaan en loopt 2015  in de Bouwen.

 

Wilt u gebruik maken van de Spil, neem dan contact op met:

Jeannette Bergsma, tel; 06 31597705 j.bergsma@mosweb.nl

Klaske Siersema, tel ; 06 37416908 k.siersema@mosweb.nl

 

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.