Over Sûnenz
Sûnenz is hét centrum
om gezond en vitaal ouder te worden
dansend ouder echtpaar sunenz

Genomineerde in de categorie 'Organisatie'

In de categorie ‘Organisatie’ zijn genomineerd:

1) Sociaal Vitaal

Sociaal Vitaal is in 2015 opgericht in samenwerking met verschillende organisaties in Smallingerland, zoals de gemeente Smallingerland, De Friese Wouden, Sport Fryslân en ZuidOostZorg. Sociaal Vitaal richt zich specifiek op ouderen, om hen aan te sporen om te komen bewegen en om het geheugen te trainen. Daarmee wil Sociaal Vitaal voorkomen dat mensen op oudere leeftijd stijf en stram worden en bijvoorbeeld aan geheugenverlies gaan lijden. Iedere woensdagochtend komen ze samen om te bewegen en sociale contacten te leggen, fit te blijven en te ontsnappen aan eenzaamheid. 

 

Dat ze dat al sinds 2015 doen is knap: waar ze eerst met financiële steun van de gemeente zijn begonnen, houden ze bij Sociaal Vitaal nu hun eigen broek op. Een dik verdiende nominatie!

 

2) De Skulp

Wanneer je geraakt wordt door kanker staat je wereld op zijn kop: niets is meer zoals wat het was. Bij De Skulp, in maart 2019 in Drachten gestart, zijn ze er voor iedereen die geraakt is door kanker. Door aandacht te geven, ondersteuning te bieden, door lezingen te organiseren en informatie te verstrekken. De Skulp organiseert activiteiten en workshops voor binnen en buiten, waar mensen kunnen ontspannen en bewegen.

 

Met haar aanpak biedt De Skulp een plek naast het medische circuit, waar de focus vaak met name ligt op het bestrijden van de ziekte. De Skulp helpt mensen die geraakt zijn door kanker om opnieuw een balans te vinden: hoe pak je bijvoorbeeld je werk weer op? Wat vind je verder belangrijk in je leven? De eigen regie en de kwaliteit van leven van de gasten staat daarbij centraal. De Skulp wil echt een plek zijn waar men terecht kan voor herkenning en steun: “Je kunt altijd rekenen op een luisterend oor”.

 

Een prachtig, open initiatief met de ambitie om voor nog meer mensen in Friesland van toegevoegde waarde te zijn. Daar konden we niet omheen: een nominatie voor De Skulp!

 

3) Beweeg je Mee (Caparis)

Beweeg je Mee is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Smallingerland en Caparis. Het doel: medewerkers van Caparis binden aan een ‘sportcoach’ van het Sportbedrijf Drachten, zodat zij ook in hun ‘eigen tijd’ meer gaan bewegen en sporten. Caparis staat al langer bekend als een organisatie die investeert in de gezondheid en vitaliteit van haar medewerkers. Bewegen is daarbij een belangrijk onderdeel. “Helemaal wanneer je dat samen doet. En onze medewerkers wonen vaak (zonder het te weten) dicht bij elkaar in de buurt. Dus het samen bewegen heeft dan ook nog een positief effect op het sociaal isolement waar ze soms in zitten.”

 

Wat wij bij Sûnenz nou zelf zo leuk vinden:  dit project is ontstaan uit een relatie (tussen gemeente en Caparis) die tijdens één van onze ‘Eat & Share’ bijeenkomsten is ontstaan. Dus hebben we er zelf ook een klein beetje aan bijgedragen. Dat doen we nu weer: een nominatie voor Beweeg je Mee!

 

Genomineerden in de categorie 'Individueel'

Benieuwd wie er in de categorie 'Individueel' is genomineerd? Klik dan hier.

 

Breng je stem uit!

Welke organisatie is jouw favoriet? Laat horen op wie jij stemt via ons stemformulier.