Sûnenz
Gezond en vitaal ouder worden
bij Sûnenz
dansend ouder echtpaar sunenz

Thuisfilmfestival: Positief!

Feelgoodfilms over Positieve Gezondheid

 

Het zijn rare tijden waarin het leven anders is dan normaal. Je zit thuis en de muren komen op je af. Je werkt heel hard en hebt nauwelijks tijd om te ontspannen. Of je zit op een kamer, bezoek is niet meer welkom, de wereld is heel klein. Speciaal voor alle medewerkers, vrijwilligers, cliënten en relaties van cliënten organiseert ZuidOostZorg een thuisfilmfestival met feelgoodfilms over positieve gezondheids(zorg).

 

Afgelopen november organiseerden we een dergelijk filmfestival in De Lawei in Drachten. Om iedereen in deze moeilijke periode een hart onder de riem te steken, maken we nu het programma voor iedereen thuis beschikbaar. Kies een of meerdere films uit het aanbod en organiseer je eigen festival, met je naasten of alleen. En bedenk, je bent niet de enige die kijkt. Ook al zien we elkaar even niet, toch zijn we samen. En samen spannen we ons tot het uiterste in om uit deze crisis te komen.

 

Natuurlijk vinden wij het leuk om te weten of je ook naar de films kijkt. Op die manier voelen we ons allemaal even verbonden. Deel dus gerust een fotootje van je eigen festival (met popcorn of een wijntje?) op een van de sociale media en plaats daarbij de hashtag #zozthuisfilmfestival.

 

Het thema van het thuisfilmfestival is Positief! In alle films staat op de ene of andere manier Positieve Gezondheid centraal, een benadering van gezondheid waarbij we kijken naar wat iemand nog wel kan in plaats van naar beperkingen, kracht in plaats van zwakte, positief in plaats van negatief. Bij ZuidOostZorg gaan we de komende jaren op basis van dit principe naar gezondheid kijken. Gezondheid is immers veel meer dan ‘niet ziek zijn’: gezondheid is alles en alles is gezondheid. We kijken bij ZuidOostZorg dus verder dan alleen naar ziekte: we kijken naar de mens, naar alle factoren die invloed hebben op de gezondheid van die mens. Het betekent dat je als patiënt of cliënt mag verwachten dat je niet alleen maar op die manier wordt benaderd, maar dat je gewoon als mens wordt gezien. Als iemand die zich kan ontwikkelen en iemand die meer is dan alleen zijn ziekte.

 

Voor zorgprofessionals betekent het ook precies dat, maar dan andersom: dat we kijken naar de mens, in plaats van dat we alleen een cliënt of een patiënt zien. We kijken dus naar wie iemand is, wat diegene zelf wel en wat hij of zij belangrijk vindt. Maar ook naar wat diegene zelf kan doen om (weer) gezond(er) en actief te worden en te blijven!

 

Hieronder vind je het programma. Bij de films vermelden we steeds een link naar verschillende platforms waarop je de film kunt bekijken. Soms is dat gratis, zoals via de NPO, soms wordt een bescheiden bedrag gevraagd om de film te huren. We wensen jullie heel veel plezier, blijf gezond, zorg goed voor elkaar en wees Positief!

 

Programma thuisfilmfestival Positief!

 

Oma en Chris & de rode auto – Ingrid Kamerling, Nederland, 58 minuten

De dertigjarige Chris zorgt drie dagen per week voor zijn 94-jarige oma. De laatste reis van de twee avonturiers in het zorgsysteem voert hen naar Luxemburg. De familie is het daar niet mee eens. Filmmaker Ingrid Kamerling, die eerder indruk maakte met een documentaire over de zelfmoord van haar zusje, richt de camera deze keer op haar 94-jarige oma Hildegard en haar dertigjarige neef Chris. Beiden geloven dat niets onmogelijk is in het leven en ze zijn enorm reislustig. Chris kreeg als kind de diagnose autisme en woont begeleid. Hij zorgt drie dagen per week voor zijn oma. Tegen het advies van de familie in, neemt hij haar mee op hun laatste reis naar Luxemburg. Een liefdevol portret van twee dierbaren.

 

Bekijk gratis via NPO start

 

 

Breathe – Andy Serkis, Groot-Brittannië, 117 minuten

In het waargebeurde liefdesverhaal Breathe heeft de avontuurlijke en charismatische Robin Cavendish (Andrew Garfield) nog een heel leven voor zich wanneer hij plots verlamd raakt door polio. Tegen alle doktersadviezen in brengt zijn vrouw Diana (Claire Foy) hem van het ziekenhuis in Afrika weer naar huis in Engeland. Haar wilskracht, liefde en toewijding zorgen ervoor dat Robin ondanks zijn verlamming het leven weer oppakt. Samen weigeren ze zich over te geven aan zijn ziekte en inspireren ze iedereen met hun onverwoestbare humor, lef en levenslust.

 

Breathe is een hartverwarmend liefdesverhaal waarin elke dag geleefd wordt alsof het de laatste is. Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van producent Jonathan Cavendish' ouders, laat Breathe zien hoeveel impact Robins strijd heeft gehad op de mobiliteit van mindervaliden.

 

Via diverse platforms (iTunes, Google Play, Pathé Thuis) vanaf €2,99: https://film.nl/film/breathe

Via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=8T4WoAoU8uk

 

 

Buddy – Heddy Honigmann, Nederland, 86 minuten

Fascinerende, multi-getalenteerde, onmisbare honden en hun liefhebbende baasjes. ''Zonder Mister zouden we nu waarschijnlijk niet meer samen zijn.'' Patricia heeft het over de hond die haar man "s nachts wakker maakt als zijn nachtmerries hem terug brengen naar de oorlog in Afghanistan. Dankzij Mister houdt het huwelijk van veteraan Trevor en Patricia stand en kan hij weer vader zijn voor zijn kinderen. In de ontroerende documentaire ‘Buddy’ vertelt Heddy Honigmann het verhaal van zes bijzondere honden die onmisbaar zijn voor hun eigenaars. Ze zijn speciaal opgeleid om hen te helpen in het leven dat niet altijd makkelijk is. Dankzij de ongelooflijke vaardigheden van hun honden zijn zij echter zo onafhankelijk als mogelijk.

 

Gratis via NPO Start: https://www.npostart.nl/2doc/13-05-2019/VPWON_1257612

 

 

Médecin de Campagne – Thomas Lilti, Frankrijk, 101 minuten

Jean-Pierre (François Cluzet – Intouchables) is een huisarts van de oude stempel met een drukke praktijk op het Franse platteland. Zeven dagen per week kunnen zijn patiënten op hem rekenen. Hij luistert, verzorgt, stelt gerust. Wanneer bij Jean-Pierre kanker wordt geconstateerd, is rustiger aan doen dan ook geen optie. Ondanks het feit dat Jean-Pierre tegensputtert, stuurt zijn arts een vervanger naar de praktijk. Nathalie is nog maar net begonnen als arts en niet gewend aan het dorpse leven. Ze wordt door Jean-Pierre dan ook behoorlijk op de proef gesteld. Maar Nathalie laat zich niet kennen en gaandeweg weet ze de harten van de dorpsbewoners voor zich te winnen. Médecin de campagne is een heerlijke tragikomedie van de Franse regisseur Thomas Lilti, die zelf ook huisarts is. Zijn ervaring maakt Médecin de campagne een oprecht en invoelbaar drama over een huisarts die steeds oog heeft voor de mens achter de patiënt.

 

Via diverse platforms (iTunes, Pathé Thuis) vanaf 2.99: https://film.nl/film/medecin-de-campagne

 Via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=pHtl_I3OZZM

 

 

Doof kind – Alex de Ronde, Nederland, 71 minuten

Doof Kind schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt. Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit. Hij onderhoudt een innige relatie met zijn iets oudere, horende broer, Joachim. Samen blikken ze terug op hun jeugd. Communicatie met de horende wereld is moeizaam, maar Tobias’ verblijf op Gallaudet University in Washington D.C. – de enige dovenuniversiteit ter wereld – voelt paradijselijk aan. De film laat zien hoe een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom. Tobias weet die twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen. De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus. Doof Kind is de winnaar van de publieksprijs IDFA 2017.

 

Gratis via NPO Start: https://www.npostart.nl/2doc/26-11-2018/KN_1703167

 

 

Edie –  Simon Hunter, Groot-Brittannië, 102 minuten

De tachtigjarige Edith Moore (Sheila Edie) is een bittere, eigenwijze Engelse dame. Na de dood van haar dominante man George en door de steeds slechter wordende relatie met haar dochter, besluit ze haar jeugddroom na te jagen. Ze vertrekt halsoverkop naar de Schotse Hooglanden om daar een berg te beklimmen. Onderweg ontmoet ze Jonny (Kevin Guthrie), een jonge man die haar helpt met het aanschaffen van de juiste uitrusting en die haar traint om de berg te kunnen beklimmen. Ze kletsen, ruziën, maken lol en onthullen steeds meer over hun leven aan elkaar.

 

Via diverse platforms (iTunes, Google Play, KPN) vanaf 2,99: https://film.nl/film/edie 

Via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=SD6OcB4IjMU

 

 

The Leisure Seeker –  Paolo Virzi, Italië/VS, 112 minuten

Ella en John hebben samen een prachtig leven gehad. Nu ze beiden ernstig ziek zijn, verlangen ze naar een laatste avontuur. Met hun oude camper, The Leisure Seeker, ontvluchten ze de benauwende bemoeienis van hun dokters en volwassen kinderen. Het wordt een reis vol verrassingen, tegenslagen en herinneringen, van Massachusetts naar Florida. Onderweg vinden ze hun liefde voor het leven en voor elkaar terug. Oscarwinnares Helen Mirren (The Queen) en Golden Globe-winnaar Donald Sutherland (JFK) schitteren in ontroerende romantische tragikomedie.

 

Via diverse platforms (iTunes, Google Play, Pathé Thuis) vanaf 2,99: https://film.nl/film/the-leisure-seeker

Via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=NBt-o7WNS4o  

 

 

Finding your feet – Richard Loncraine, Groot-Brittannië, 111 minuten

Wanneer ‘Lady’ Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar oudere zus in te trekken. Sandra zou niet meer kunnen verschillen van de openhartige, volop datende, vrijgevochten Bif die in een huurflatje woont. Maar die verandering van omgeving is misschien wel juist wat ze nodig heeft. Tegen haar zin in neemt Bif Sandra mee naar haar stijldanslessen, waar ze Bifs vrienden leert kennen: een kleurrijke en energieke groep ouderen die Sandra laten zien dat pensionering juist een begin is. En dat tegenslagen, zoals een scheiding, je leven ook een frisse start kunnen geven.

 

Via diverse platforms (iTunes, Pathé Thuis) vanaf 2,99: https://film.nl/film/finding-your-feet

Via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=xIlA8j94MoE