Sûnenz
Gezond en vitaal ouder worden
bij Sûnenz
dansend ouder echtpaar sunenz

De Bios Drachten presenteert: The Royal Ballet - Manon 3 mei

Kenneth MacMillans meesterlijke vertelling over de tragische liefde tussen Manon en Des Grieux is een stout staaltje van moderne dans op muziek van Massenet.

 

Net op het moment dat Lescaut zijn zus Manon wil verkopen aan de hoogste bieder, ontmoet ze Des Grieux en wordt verliefd op hem. Hij ontvoert haar naar Parijs, maar als Mijnheer G.M. Manon een luxe leven aanbiedt als zijn maîtresse, kan ze niet weigeren. Onder aanmoediging van Lescaut probeert Des Grieux door met kaarten vals te spelen Mijnheer G.M zijn fortuin af te troggelen. Ze worden betrapt en Manon wordt gearresteerd vanwege prostitutie en naar New Orleans gedeporteerd. Des Grieux gaat haar achterna en ze ontsnappen, waarna Manon sterft van uitputting. Kenneth MacMillan baseerde zich voor Manon op de 18e-eeuwse Franse roman waarop zowel Massenet als Puccini eerder hun opera’s hadden geënt. De première op 7 maart 1974 werd gedanst met Antoinette Sibley en Anthony Dowell in de hoofdrollen. Het ballet bleef repertoire houden bij The Royal Ballet en werd  al snel exemplarisch voor een nieuw, volwassen en dramatisch dansgenre.

 

MacMillan wist met zijn ballet sympathie te wekken voor de wispelturige Manon en haar pogingen om te ontsnappen aan de armoede. De ontwerpen van zijn vaste designer Nicholas Georgiadis sluiten daarbij aan en benadrukken de tegenstelling tussen overdadige luxe en troosteloos gebrek. MacMillans spectaculaire ensembles voor het hele gezelschap geven een even levendig als gedetailleerd beeld van de verschillen tussen het leven in Parijs en New Orleans. Maar het zijn de hartstochtelijke pas de deux van Manon en Des Grieux – de emotie van MacMillans Romeo and Juliet dringt zich op – die het tragische verhaal dragen en van Manon een van MacMillans meest indringende drama’s maken.

 

 

Choreografie                  Kenneth MacMillan

Muziek                           Jules Massenet

Geschatte tijdsduur       2 uur en 35 minuten inclusief 2 pauzes.               

 

Tickets                            € 21,50 (inclusief welkomstdrankje met een hapje)Datum                            Donderdag 3 mei

Start voorstelling            20.10 uur

Aanvang voorstelling      9.45 uur

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.