Sûnenz
Gezond en vitaal ouder worden
bij Sûnenz
dansend ouder echtpaar sunenz

Esther Hoekstra, Casemanager Dementie bij ZuidOostZorg, is nu 4 keer op het inloopspreekuur bij Odensehuis Dirk Baron geweest. Dit spreekuur is elke donderdag van 10.30 tot 11.30 uur in het Tuinhuis waar het Odensehuis gevestigd is. Tijdens dit uur beantwoordt de casemanager vragen van bezoekers en mantelzorgers en vertellen ze o.a. wat een casemanager voor je kan betekenen. ``Het is een vrij uur waarin niets hoeft en alles mag``, vertelt Esther. ``Een Buurvrouw kwam samen met haar dementerende buurman, die had vragen over verschillende dagbesteding en woonmogelijkheden. We zitten hier niet aan een tafeltje met een houding van `kom maar op met je vragen`. Dat gaat heel geleidelijk we drinken koffie, kletsen en dan komt het gesprek vaak natuurlijk op gang. Dat is prettig. Als iemand persoonlijke vragen wil stellen waarvan hij of zij liever niet heeft dat er anderen bij zitten dan kan dit ook dan zoeken we gewoon een kleinere ruimte op waar de bezoeker of mantelzorger zijn verhaal kwijt kan``.

 

 

 

Wilt u graag meer bewegen, maar is zelfstandig oefenen in een fitnessruimte moeilijk omdat u de oefeningen wel eens vergeet? Dan is Fit Focus wellicht iets voor u! Bij deze fitness oefent u één keer per week in groepsverband!

 

Leyden Academy on Vitality and Ageing heeft als missie de kennis over veroudering en vitaliteit te vergroten en deze toegankelijk te maken voor beleidsmakers, zorgverleners en het grote publiek om zo de kwaliteit van leven van oudere mensen te verbeteren. Het kennisinstituut is opgericht in november 2008 op initiatief van Vereniging Aegon.

Leyden Academy en haar samenwerkingspartners zetten zich met hart en ziel in voor een leeftijdsvriendelijke samenleving, zodat de extra levensjaren die we winnen vooral zinvolle en plezierige jaren zijn.

Om dit voor elkaar te krijgen geven ze een interessante nieuwsbrief uit

 

Doof Kind schetst een ontroerend portret van de aanstekelijke dove Tobias die zijn draai heeft gevonden in het leven en zichzelf bepaald niet zielig vindt.Door het gebruik van familiefilmpjes zien we hoe Tobias opgroeit.

De documentaire brengt mooi in beeld op welke wijze een handicap zomaar in een rijke cultuur kan veranderen en andersom.Tobias weet twee werelden slim met elkaar te verbinden: als docent Nederlandse Gebarentaal leert hij horende studenten zijn taal en cultuur kennen.De onvoorwaardelijke acceptatie van zijn doofheid biedt gelegenheid tot het aan de orde stellen van allerhande vragen, die variëren van de problemen van het grootbrengen van een doof kind en de effecten daarvan op de overige gezinsleden tot aan de soms absurde gevolgen van een gehandicaptenstatus.

 

Mijn naam is Yashmine de Jong en ik ben de apotheker binnen apotheek Sûnenz. Apotheek Sûnenz is in dit gebouw omdat het prettig is om dicht bij de huisartsen te zitten. Dit is zo omdat de meeste recepten door de huisartsen worden uitgeschreven. Deze apotheek is laagdrempelig, heeft korte wachttijden, maar genoeg tijd om gesprekken te kunnen voeren aan de balie over de medicijnen enzovoort. Wat ik het leuke aan mijn baan vind is alles wat er bij de ouderen komt kijken bij medicijn gebruik.

 

Ik zie Sûnenz als een verzamelpunt voor de gezondheidszorg aan ouderen. Ik geloof dat het zijn plek binnen Drachten goed heeft gevonden. De locatie van Sûnenz is fijn door alle omliggende tehuizen en op zichzelf wonende ouderen. Er zijn hier op een klein gebied vele voorzieningen die de ouderen nodig hebben. Daarnaast is de laagdrempeligheid binnen Sûnenz ook erg fijn. Bij binnenkomst is er altijd een prettige en vriendelijke sfeer.