Over Sûnenz
Sûnenz is hét centrum
om gezond en vitaal ouder te worden
dansend ouder echtpaar sunenz

6 tips voor een goede mondgezondheid

Regelmatig tandenpoetsen is belangrijk voor een goede mondverzorging en frisse adem. Maar wist u dat u met een goede mondgezondheid ook veel serieuze gezondheidsklachten kunt voorkomen? Wat veel mensen niet weten is dat uw mondgezondheid een spiegel is van uw algemene gezondheid. Een goede mondgezondheid is van levensbelang!

 

Slechte mondgezondheid zorgt niet alleen voor tandsteen en gaatjes maar ook  voor mondinfecties. Deze kunnen ernstige gezondheidsklachten als longontstekingen en hartklachten veroorzaken. Ook kunt u last krijgen van ondergewicht doordat u moeite krijgt met eten. Bij mensen met diabetes kan hierdoor de bloedsuikerspiegel ontregeld raken. Daarnaast bestaat er een relatie tussen mondgezondheid en hersenziektes als dementie en parkinson.

 

Gelukkig ontstaan deze problemen pas na een lange tijd waarin er slecht voor het (kunst)gebit en de rest van de mond wordt gezorgd. Toch is het belangrijk om mondproblemen op tijd te herkennen en op te lossen. U kunt bijvoorbeeld ontstoken tandvlees herkennen aan tandvlees dat bloedt, met name tijdens het tandenpoetsen of flossen. Heeft u hier last van? Breng dan een bezoek aan de mondhygiënist of tandarts. Wilt u klachten voorkomen? Probeer u dan te houden aan de onderstaande mondverzorgingstips.

 

 1. Gebruik een elektrische tandenborstel
  Een elektrische tandenborstel is veel effectiever in het verwijderen van tandplak dan een ‘ouderwetse’ tandenborstel, vooral op moeilijk te bereiken plekken tussen of achter de tanden. Bovendien is elektrisch poetsen lichamelijk minder belastend zodat u zelfs met klachten als pijn of stijfheid in de handen goed voor uw gebit kunt zorgen.

 2. Verwijder tandplak door twee keer per dag te poetsen
  Tandplak is een laagje op de tanden dat ontstaat door eten en drinken, speeksel en bacteriën. Wanneer tandplak niet wordt verwijderd kunnen gaatjes, ontstekingen en pijn ontstaan. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om minstens twee keer per dag en twee minuten per keer uw tanden te poetsen. Dit kan het beste na het ontbijt en voordat u gaat slapen. Ook helpt het om na maaltijden uw mond te spoelen met water om etensresten te verwijderen.

  Heeft u een volledig kunstgebit? Dan is het voldoende om uw mond te poetsen met een zachte tandenborstel zonder tandpasta. Als dit niet lukt kunt u uw mond reinigen met vochtige gaasjes of dentaswabs.

 3. Floss, stook, rager!
  Zelfs met een elektrische tandenborstel lukt het niet altijd om alle plekken in de mond te bereiken. Met name in de kleine ruimtes tussen de tanden kunnen er gemakkelijk bacteriën en tandplak achterblijven. Het is daarom belangrijk om eens per dag door middel van flossdraad, een tandenstoker of rager tussen de tanden te poetsen.

  Daarnaast kunt u gebruik maken van een tongschraper wanneer er een aanslag zichtbaar is op de tong, om de laatste slechte bacteriën uit uw mond te verwijderen.

 4. Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist
  Het is verstandig om in ieder geval twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist te gaan. Door regelmatig uw gebit te laten controleren kunnen tand- en mondproblemen op tijd worden opgelost en voorkomt u ernstige klachten.

  Ook als u een kunstgebit draagt is het verstandig om minstens één keer per jaar naar de tandarts/mondhygiënist te gaan. Na verloop van tijd kan uw kunstgebit of gebitsprothese minder goed gaan zitten. Hierdoor kunnen beschadigingen en ontstekingen van het mondslijmvlies ontstaan.  

 5. Let extra op uw mondgezondheid bij medicijngebruik
  Als u medicijnen gebruikt is het belangrijk om extra aandacht aan uw mondhygiëne te besteden. Er zijn medicijnen die invloed hebben op de speekselproductie waardoor u last kunt krijgen van een droge mond. Dit voelt niet alleen vervelend maar hierdoor kan uw mond zichzelf ook minder goed reinigen, wat uiteindelijk infecties en pijn kan opleveren.

 6. Houd uw mondgezondheid in de gaten
  Niet alleen kunnen mondproblemen invloed hebben op de rest van het lichaam, andersom kunnen bepaalde mondklachten ook wijzen op een onderliggende aandoening. Heeft u ondanks dat u alles doet aan uw mondgezondheid toch last van mondklachten? Dan is het verstandig om in gesprek te gaan met uw huisarts.

Leer meer over uw mondgezondheid tijdens het Sûnadvies

Wilt u graag meer weten over mondverzorging? En wilt u weten hoe het is gesteld met uw persoonlijke mondgezondheid, in relatie tot uw algemene gezondheid? Schrijf u dan in voor het Sûnadvies. Tijdens deze twee uur durende gezondheidscheck gaat u persoonlijk in gesprek met vier experts, waaronder een mondhygiënist. Na de gezondheidscheck krijgt u een advies op maat om aan uw gezondheid te werken: het Sûnadvies.