Over Sûnenz
Sûnenz is hét centrum
om gezond en vitaal ouder te worden
dansend ouder echtpaar sunenz

Winnaars Dakje fan Sûnenz bekend

Sociaal Vitaal en initiatief voor alleenstaande ouderen winnen de gezondste prijs van Smallingerland

 

Sociaal Vitaal en een initiatief voor alleengaande ouderen zijn de winnaars van het Dakje fan Sûnenz 2020. Op een vol winkelplein in Sûnenz in Drachten reikte burgemeester van Smallingerland Jan Rijpstra de prijzen uit aan de trotse winnaars. Marc de Hond sprak daarbij over positieve gezondheid. “Deze avond kent alleen maar winnaars”, zei hij.

 

De winnaars
Het Dakje fan Sûnenz was in twee categorieën te winnen. Sociaal Vitaal mocht als eerste het Dakje voor de categorie ‘Organisatie’ in ontvangst nemen. “Supertrots”, aldus Pieter Stuivenvolt, één van de initiatiefnemers. “We hebben ons hele sociale netwerk ingezet om op ons te stemmen, dus we hadden er ook wel rekening mee gehouden dat we hem wel eens konden winnen.” Aukje Wijma, samen Alie van der Ham winnaar in de categorie ‘Individueel’ had er juist totaal niet op gerekend: “We hadden ons vooral opgegeven om mensen te vertellen over ons initiatief, dit hadden we echt niet verwacht. Het is fantastisch!.” Hun initiatief om alleengaande ouderen samen te brengen en samen leuke en gezonde dingen te doen kon op veel sympathie rekenen van zowel het publiek als de jury.

Duizend euro

De winnaars mogen in overleg met Sûnenz ieder € 1.000,00 besteden aan een gezond doel binnen de gemeente Smallingerland. “Bij Sûnenz draait alles om samen werken aan gezondheid”, legt programmamanager Sûnenz Michel Dijkman uit. Als gastheer van de avond mocht hij alle onderdelen van de avond met elkaar verbinden. “En daar gaat het om: verbinding. Dat hebben we bij alle genomineerden terug gezien, dat ze zich inzetten om mensen met elkaar te verbinden.”

 

Alleen maar winnaars

Naast de winnaars waren er in beide categorieën nog twee andere initiateven genomineerd: Centrum voor Kanker ‘De Skulp en Beweeg je Mee van Caparis in de categorie ‘Organisatie’, Jimmy Woudstra en Samira el Idrissi in de categorie ‘Individueel’. Zij werden in het zonnetje gezet met een mooie bos bloemen en overladen met complimenten. Dat deze avond volgens Marc de Hond alleen maar winnaars kende werd beaamd door Samira el Idrissi: “Ik gunde deze prijs echt aan iedereen deze avond en vind het vooral erg leuk dat ook in de gemeente wordt gezien wat wij doen”.

 

De gemeente was met de burgemeester en de wethouder dan ook goed vertegenwoordigd. “Zo mooi om te zien dat er zoveel gebeurt binnen Smallingerland,” aldus burgemeester Jan Rijpstra, “deze mensen, die zich inzetten voor anderen, zijn zo vreselijk belangrijk voor onze ‘Mienskip’’. Wat Rijpstra betreft mogen evenementen als het Dakje fan Sûnenz vaker worden georganiseerd. Bij Sûnenz denken ze al na over de editie van volgend jaar: “Dit was echt een succes”, zegt Michel Dijkman, “Mooie projecten, mooie prijzen, een topavond. We willen van het Dakje fan Sûnenz echt een begrip maken in Smallingerland.”