Verwijzers
Bent u huisarts?
Lees hier informatie speciaal voor u
Foto verwijzer_ vulpen

Heelkunde Friesland - Proctologie

 

 

Bij het vermoeden op hemorroïdaal klachten kunt u vanaf nu verwijzen naar Proctologie Friesland. Deze kliniek is gespecialiseerd in het onderzoeken, adviseren en behandelen van afwijkingen in de endeldarm en anus. De aangeboden zorg kenmerkt zich naast een therapeutische behandeling in de anderhalve lijn, ook door de extra aandacht die gegeven wordt aan preventie.

 

Proctologie Friesland is een initiatief van Heelkunde Friesland in samenwerking met Ziekenhuis Nij Smellinghe en zorgverzekeraar De Friesland. Heelkunde Friesland is een samenwerkingsverband van alle chirurgen in Friesland.

 

Verwijzing en afspraak

Aan de patiënt wordt zorg geleverd door een chirurg met als kerntaak proctologie. De vertrouwde gezichten van het chirurgisch team uit Nij Smellinghe zullen hier zoveel mogelijk invulling aan geven.

 

U verwijst uw patiënt via ZorgDomein naar Proctologie Friesland.
Uw patiënt ontvangt daarna een afspraak en digitale vragenlijst thuis. Let bij een doorverwijzing wel op de aanwezigheid van risico factoren op een ano-rectale maligniteit. Het kan soms beter zijn dit eerst uit te sluiten middels een flexibele endoscopie in het ziekenhuis.

 

Afspraak, onderzoek en behandeling

Tijdens de afspraak worden de specifieke klachten van uw patiënt besproken. Onderzoek en behandeling vinden waar mogelijk binnen hetzelfde bezoek plaats. Indien noodzakelijk wordt verwezen naar een ziekenhuis. Het streven is dat reeds uitgevoerde onderzoeken en gesprekken niet opnieuw hoeven plaats te vinden.

 

Het onderzoek bestaat uit inspectie van de anus, anale kanaal, begin van de endeldarm en de huid er omheen met een proctoscoop.

 

De behandeling, direct tijdens het bezoek, kan bestaan uit:

  • een leefadvies en dieet; 

  • behandeling met rubberbandligaturen (Barron-ligatuur);
  • advies voor een chirurgische behandeling of nader onderzoek. 


De patiënt kan na het onderzoek en behandeling weer naar huis. Het totale bezoek van uw patiënt duurt circa 15 tot 30 minuten. 


 

Door de inrichting van de behandel/ spreek ruimte en de tijd per bezoek te optimaliseren ervaart de patiënt een minimum aan inbreuk op het leef- en werkpatroon en een maximum aan privacy.

 

Na de behandeling

Na de afspraak meten wij met behulp van een digitaal kwaliteitssysteem de gezondheidswinst en patiënt ervaring bij uw patiënt. Met deze nieuwe aanpak van de basale proctologie willen wij komen tot zorg met hoogwaardige uitkomsten.

 

Locatie

Proctologie Friesland is gevestigd op het Gezondheidsplein in Sûnenz Centrum, Burgemeester Wuiteweg 140b
9203 KP Drachten

 

U bent natuurlijk altijd van harte welkom om eens mee te kijken in onze kliniek. Wij delen graag onze kennis met u als huisarts en verwijzer.

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.